Gezond frituren met biologische kokosolie

Gezond frituren met kokosolie

Gezond frituren met biologische kokosolie

Kokosolie, meest veilige frituurolie

Biologische kokosolie is de meest veilige olie ter wereld om verhit te worden.

Met kokosolie kun je frituren, wokken, bakken en braden.

Na verhitting verliest de kokosolie geen voedingsstoffen, zelfs niet bij veelvuldig verhitten.

Twee jaar met dezelfde kokosolie frituren

Het is zelfs mogelijk om tot wel twee jaar lang met dezelfde kokosolie te frituren.

Restjes van voorgaande frituurbeurten moeten wel regelmatig gefilterd worden.

Kokosolie is bijzonder licht verteerbaar voor het menselijk lichaam en geeft een zachte smaak aan gerechten, waaronder frietjes.

Frituren met kokosolie is gezond

De unieke samenstelling van kokosolie bevat onder andere middellange vetzuurketens die ervoor zorgen dat kokosolie niet giftig wordt bij verhitting.

Er komen dus geen schadelijke stoffen in het lichaam terecht in tegenstelling tot bijvoorbeeld olijfolie en zonnebloemolie die wel schadelijk zijn na verhitting.

Belangrijk is om de friteuse tot maximaal 180°C in te stellen, zodat alle gezonde eigenschappen van kokosolie behouden blijven.

Boven 180°C gaat kokosolie roken en kunnen er giftige stoffen in het vet ontstaan en in het eten terecht komen.

Frituren met extra vierge of geurloze kokosolie?

Om de meeste voedingsstoffen van kokosolie binnen te krijgen, is biologisch gecertificeerde kokosolie de beste keuze.

Er zijn twee soorten biologische kokosolie die geschikt zijn om te frituren, extra vierge kokosolie en geurloze kokosolie.

Bij extra vierge kokosolie zijn vanuit de productie nog alle voedingsstoffen aanwezig.

Dit is de meest pure vorm van kokosolie die verkrijgbaar is.

Bij geurloze kokosolie is vanuit de productie een extra handeling verricht om de kokosgeur eruit te halen.

Hierdoor zijn ook meer voedingsstoffen verloren gegaan.

Extra vierge en geurloze kokosolie zijn beide geschikt om verhit te worden tot maximaal 180°C.

Extra vierge kokosolie bevat meer voedingsstoffen en is daarom automatisch gezonder dan geurloze kokosolie. Ook bij verhitting.

Kies voor frituren altijd voor extra vierge biologische kokosolie om de meeste voedingsstoffen binnen te krijgen.

En als het budget het niet toelaat, dan is geurloze biologische kokosolie een goed alternatief.

Kies nooit voor kokosolie die niet biologisch gecertificeerd is.

Er kan van alles mee gedaan zijn om de productie zo goedkoop mogelijk te houden. Helaas ten koste van de kwaliteit.

Praat met ons over kokosolie

Share this post

Comments (15)

 • Margreet Reply

  Extra vierge betekent toch zoiets als koudgeperst..dat moet je dus bij voorkeur niet verhitten. Ik begrijp daarom het advies niet om erin te frituren.

  maart 3, 2013 at 7:22 pm
  • Ivana Reply

   Beste Margreet,

   Bij het verhitten van extra vierge kokosolie, verliest de olie bijna geen gezonde eigenschappen. Door deze regelmatig te filteren, kun je langer gebruik maken van deze olie. Het is niet te adviseren om op hoge temperatuur te bakken, braden of te frituren. Het is beter voor je gezondheid om trager en op lagere temperatuur te bakken. De maximale temperatuur van 180°C zou voor het bakken, wokken en frituren niet overschreden mogen worden.

   Ik hoop zo jouw vraag beantwoord te hebben.

   Met vriendelijke groet,
   Ivana

   maart 4, 2013 at 10:48 pm
 • Ettjen Reply

  Hoe vaak moet je kokosvet filteren om het lang te kunnen blijven gebruiken? Oftewel, wanneer moet het gefilterd worden, zodra er stukjes in blijven zitten?

  maart 8, 2013 at 3:30 pm
  • Ivana Reply

   Beste Ettjen,

   Extra vierge kokosolie (biologisch) gaat zo een twee jaar mee, mits je het goed filtert. Het is niks anders dan na elke beurt met een (frituur)zeef alle restjes eruit filteren. Ik hoop je vraag hiermee beantwoord te hebben.

   Groetjes,

   Ivana

   maart 11, 2013 at 9:08 pm
 • Dolly Reply

  Hallo Ivana, ik heb een artikel gelezen over hoe goed kokosolie tegen Alzheimer is, maar er stond dat je kokosolie mengen moest met MCT olie. Bestaat dat apart? Er zitten toch al veel mct’s in de kokosolie? Zou het voldoende zijn de extra vierge olie te gebruiken? Een harte groet, Dolly

  april 8, 2013 at 7:07 am
 • Ivana Reply

  Hallo Dolly,

  Het klopt inderdaad dat kokosolie uit middellange keten vetzuren (MCT’s) bestaat. Om precies te zijn: voor 68%. Hier hoef je niet apart MCT-olie voor aan te schaffen. Alzheimer kan veroorzaakt worden door slechte mondhygiëne. Een proces waarbij hersencellen worden aangetast. Door regelmatig kokosolie te gebruiken, verminder je het risico op Alzheimer. Extra vierge kokosolie heeft de voorkeur boven geurloze kokosolie. Beide zijn supergezond, maar extra vierge kokosolie bevat net iets meer voedingsstoffen dan geurloze kokosolie.

  april 10, 2013 at 9:02 am
 • Judith Reply

  Hallo Ivana,Je schrijft bakken/frituren in extra vierge kokosolie. Kan het ook in de ontgeurde variant? Is die dan ook 2 jaar houdbaar? Ik kan nog geen goeie zeef vinden, onze keukenzeef lijkt me te grof, heb je tips? Groet Judith

  mei 8, 2013 at 11:11 am
  • Ivana Reply

   Hallo Judith,

   Geurloos heeft dezelfde houdbaarheid en hergebruik t.o.v. extra vierge kokosolie Tip: Na het bakken of braden van je gerecht pak je een klein theezeefje en giet je de hete kokosolie in een glazen pot. Zo kun je de kokosolie telkens weer hergebruiken.

   Groetjes, Ivana

   mei 16, 2013 at 9:36 am
 • Geralda Reply

  Ik frituur ook met kokosolie (de ontgeurde) maar de olie is wel helemaal erg donkerbruin geworden. Is dat erg? Ik frituur er nog wel gewoon mee. Ik heb wel eens een thermometer in het vet gehangen, maar het is erg moeilijk om een constante temperatuur te houden. Wanneer het vet wat afkoelt, doordat er uit de vriezer friet of snacks in gaan, gaat het verwarmingselement aan, en schiet de temperatuur daarna soms over de 200 graden,(vooral dicht tegen het verwarmingselement) terwijl de tempwijzer op 180 staat.

  juli 8, 2013 at 4:17 pm
  • Ivana Reply

   Hoi Geralda,

   Er kan 40 tot 50 keer gefrituurd worden in dezelfde kokosolie. Enige kleurafgifte kan ontstaan door het product dat gefrituurd wordt. Echter doet dit niet af aan de kwaliteit van de kokosolie.

   Groetjes,
   Ivana

   juli 16, 2013 at 10:45 pm
 • Hans Reply

  Kokosolie is vast bij kamertemperatuur. Hoe adviseert u dat in de friteuse te verhitten? Dat moet op zijn minst een deel vloeibaar zijn. Of zijner vloeibare alternatieven?

  januari 18, 2020 at 10:06 am
  • biokokosolie.nl Reply

   Biologische kokosolie is zeer geschikt als frituurolie en kun je het beste tot maximaal 180°C verhitten. Boven de 180°C kunnen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan.

   juli 4, 2020 at 4:53 pm
 • Nellie Reply

  Welke merken zijn goed want ik heb gelezen dat er veel afvalkokosolie Isis en dus geen goeie voedingsstoffen in zitten

  mei 7, 2020 at 10:04 am
  • biokokosolie.nl Reply

   Afvalkokosolie of hoe je het ook wilt noemen is meestal niet biologisch geproduceerd. Bij biologische kokosolie heb je twee varianten waar je uit kunt kiezen: geurloos en koudgeperst. Biologische geurloze kokosolie verliest voedingstoffen tijdens de productie, maar is nog altijd beter dan niet biologisch gecertificeerde kokosolie. Biologische koudgeperste kokosolie is de meest pure en kwalitatieve op de markt. Deze variant verliest geen voedingsstoffen tijdens de productie. Kijk naar merken die biologisch gecertficeerd zijn. Wij hebben ze ook online te koop: http://www.biokokosolie.nl/shop/.

   juli 4, 2020 at 4:59 pm
 • Sara Reply

  Hoi! Ik hou van frietjes bakken in kokosolie en doe het al lange tijd.
  Hebben jullie een favoriet toestel om met kokosolie frietjes te bakken? Ik doe het vaak in een kookpot om dan makkelijker te kunnen filteren achteraf maar de temperatuur komt nooit op punt om goede frietjes te krijgen en het is best gevaarlijk.
  Een frietketel lijkt me erg onhandig elke keer uit elkaar te halen enz.
  Iemand tips?

  augustus 9, 2020 at 3:22 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *