Productie en gebruik van biologische kokosolie

Productie en gebruik van biologische kokosolie

Productie en gebruik van biologische kokosolie

Productie van kokosolie

Kokosolie wordt verkregen door het persen van kopra, het vruchtvlees van rijpe kokosnoten.

Kokosnoten groeien aan de kokospalm, een boom die behoort tot de palmenfamilie.

Afhankelijk van de temperatuur is kokosolie vloeibaar of gestold.

Vloeibare kokosolie heeft een smeltpunt van 24-26°C.

Het kokosvet in kokosolie bevat van alle bestaande vetten de meeste verzadigde vetzuren en is daarom het meest stabiele vet.

Kokosolie bevat middellange vetzuurketens, zoals laurinezuur, palmitinezuur en myristinezuur.

Laurinezuur, dat ook in moedermelk zit, heeft antibacteriële eigenschappen.

Kokosolie is niet hetzelfde als kokosboter, kokosmelk of kokoswater.

Kokosboter bestaat uit gepureerd kokosvlees.

Kokosmelk wordt geperst uit geraspt kokosvlees.

Kokoswater is het vocht in het binnenste van de kokosnoot.

Samenstelling van kokosolie

Kokosolie bestaat voor 86% uit verzadigde vetzuren.

Ongeveer 68% hiervan zijn middellange vetzuurketens.

Beter bekend als Medium Chain Fatty Acids (MCFA) en Medium Chain Triglycerides (MCT’s).

De MCT’s bestaan voor 40-55% uit laurinezuur. Darmen zetten deze laurinezuur om in monolaurine.

Naast laurinezuur bevat kokosolie ook myristinezuur, palmitinezuur en 7% caprinezuur.

De samenstelling van kokosolie is uniek, omdat bijna alle andere vetten uit lange vetzuurketens bestaan.

Alleen rode palmolie heeft een vergelijkbare samenstelling.

Kokosolie in het lichaam

Middellange vetzuren worden makkelijk door het menselijk en dierlijk lichaam opgenomen.

Kokosolie wordt veel sneller in bruikbare energie omgezet in vergelijking met andere vetten.

Toepassing kokosolie

Kokosolie wordt voornamelijk in de keuken gebruikt om te bakken, braden, wokken en frituren.

Het hoge rookpunt van kokosolie maakt het zeer geschikt om mee te bakken.

Er komen bij temperaturen onder 180°C geen giftige en schadelijke stoffen vrij.

Kokosolie wordt ook gebruikt als vervanger van margarine en boter.

Een andere toepassing van kokosolie is dat de smeltwarmte zeer geschikt is voor zoete gerechten. Het zorgt voor een verkoelend effect in de mond.

De MCT’s van kokosolie worden ook steeds meer aan babyvoeding toegevoegd.

De cosmetische industrie heeft ook de voordelen van kokosolie ontdekt.

Zo wordt het in de meest gangbare cosmetica gebruikt en in zeep, tandpasta en shampoo.

Praat met ons over kokosolie

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *